MESS RESIDENCE 

MESS RESIDENCE

July 01, 2021 / RESIDENTIAL

Ситуационен поглед

Локация: гр. София, България

Година на проектиране: 2021

На практика БЪРКОТИЯТА от жилищни сгради в София успява да удовлетвори разнородните нужди на жителите на града – предлагат се компактни и големи жилища вмъкнати в ниски и високоетажни постройки, в добавка към тях са еднофамилните сгради в периферията на града с богато озеленени дворове. Проектът MESS RESIDENCE има точно такава цел да откликне на разнообразието в желанията на своите обитатели. Той предлага всички предимства на колективното обитаване в комбинация със зелени пространства и възможност за притежание на еднофамилна къща, която да е разположена на покрива на сградата със своя собствена градина.

Поглед от ниво терен

АРХИТЕКТУРНА ВИЗИЯ

Контролът в хаоса от индивидуални виждания за дом се изразява в един общ и стегнат обем – чист квадрат в план, служещ за основа на многоетажна структура. Вариациите във височината на сградата са предопределени от необходимостта за оптимално ослънчаване на централния двор, както и апартаментите насочени към него. Степенуването на етажността дава възможност за преливане на зеленината от ниво терен до ниво покрив, където са разположени еднофамилни къщи с индивидуални дворове.

В архитектурата чрез средствата на минимализма е търсено изявяване на зеленината, която има за фон светла и бяла сграда с равномерно и еднотипово остъкляване по цялата си дължина. В допълнение към прозорците са предвидени вертикални панели от технологично дърво със зеленикав и състарен ефект. Същият материал е използван и за маркиране на входовете и достъпа до вътрешния двор. Всеки един от четирите входа има свой индивдуален почерк, изразяващ се в различна по височина зелена рамка, без това да вреди на общата архитектурна визия.

Аналогично на щрих - чрез едновременно вертикално и хоризонтално третиране на фасадата се създава хармония и цялостност при наблюдение от различни преспективи.

Ситуационен поглед

Фрагмент

ОБИТАВАНЕ

В проекта е търсена максимална компактност, минимизиране на общите части и огромно разнообразие в избора на жилище. Общите вертикални комуникации са добре осветени, като към тях са предвидени и зони за климатични инсталации.

 

В Многофамилната жилищна сграда са налични апартаменти с една до четири спални, един луксозен мезонет с пет спални и осем на брой еднофамилни къщи. Търсен ефект е разграничаването на зоните ден и нощ в жилищата, както и оптимално усвояване на квадратурите, за да се постигне баланс между комфорт, уют, функция и оптимална инвестиция на квадратен метър. 

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Зареждане...